
Γράφει η Καλή Δοξιάδη:
"Κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, της Μαρίνας Πετσάλη, κόρης του Νίκου Πετσάλη Διομήδη, αγαπημένου μικράνηψιού του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Διομήδη, βουλευτή και υπουργού Οικονομικών του κόμματος των φιλελευθέρων, έμπιστου του Βενιζέλου. Ως επιφανής οικονομολόγος έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό και την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας τον εικοστό αιώνα.
Το βιβλίο αυτό, ένας έξυπνος και συνεπής συνδυασμός μυθοπλασίας και βιογραφίας, καλύπτει τα χρόνια της νιότης του και του δωδεκάχρονου ερωτικού δεσμού του με την Ελένη, μια όμορφη νεαρή Γερμανίδα μικροαστικής προέλευσης, επίδοξη ηθοποιό, στο Βερολίνο όπου ζούσε ως φοιτητής Νομικής, και εν συνεχεία εξ αποστάσεως και σε σύντομα ταξίδια.Ραχοκοκκαλιά του βιβλίου και πρώτη ύλη της συγγραφέως είναι τα γράμματα της Ελένης τα οποία εκείνος φύλαξε ως το τέλος της ζωής του. Μεγάλα αποσπάσματα ενσωματώθηκαν άψογα στο αφήγημα. Δικά του γράμματα προς εκείνην δεν σώθηκαν, αλλά η συγγραφέας είχε αρκετά στοιχεία από οικογενειακές πηγές γιά να συμπληρώσει την δική του πλευρά στην αφήγηση εκείνων των χρόνων χωρίς ανισότητα ύφους η πνεύματος.
Για μένα ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου, πέρα από την πορεία ενός αναμφισβήτητα γνήσιου αν και λίγο γλυκερού νεανικού πάθους, είναι η πρόοδος του ανάμεσα στους υφάλους των αναστολών, κοινωνικών και συναισθηματικών της εποχής (τέλη δεκάτου ενάτου αρχή εικοστού αιώνα.), συγκεκριμένα τη θέση της γυναίκας και στην κοινωνία αλλά και στην δυναμική του ζευγαριού. Η έξυπνη και φιλόδοξη αυτή γυναίκα δέχεται χωρίς συζήτηση την θέση του «παιχνιδιού» στην ζωή ενός άντρα που σίγουρα την αγαπάει, την σέβεται και την υπολογίζει. Την αποκαλεί «το Λένχεν» γένους ουδετέρου. Εκείνη πάλι, το θεωρεί δεδομένο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να την παντρευτεί, αλλά και φυσικό να του ζητάει συνέχεια χρήματα χωρίς καμμία ντροπή. Εκτός του συγκεκριμένου ειδυλλίου το βιβλίο μας αφήνει με μια ζωντανή απεικόνιση της αστικής αθηναϊκής οικογένειας και κοινωνίας της εποχής."
Comments