top of page
Blog post
  • mpetsalis7

Το ρούφηξα!

Έγινε ενημέρωση: 27 Αυγ 2023


FOTO: FORTEPAN/ Nagy Gyula

Μαρτυρίες αναγνωστών!


"Tο διάβασα απνευστί σε δύο ημέρες και περιπλανήθηκα σε όλη την Ευρώπη: Κάιρο, Αθήνα, Τεργέστη, Παρίσι, Βερολίνο, με ατμόπλοιο , τρένο και αεροπλάνο, γνώρισα τις γειτονιές και τα θέρετρα της εποχής, παρατήρησα τα παρασκήνια στις Συνόδους Ειρήνης στην Χάγη (ωραία περνούσαν), την ζωή της αστικής τάξης του περασμένου αιώνα που ακόμη και σήμερα πολλοί δεν την προσεγγίζουν, την γνώση, την κουλτούρα, τις αντιλήψεις περί ομοφυλοφιλίας ή για την θέση της γυναίκας, το πώς και το γιατί κάποιος ασπάζεται τον Ναζισμό, όντας ανασφαλής υπαρξιακά και οικονομικά,τα αγεφύρωτα ταξικά οδοφράγματα και τα στερεότυπα που δεν επιτρέπουν την συμβίωση η την δημοσιοποίηση ενός παράταιρος έρωτα, αλλά και το σαράκι του πόθου, σαν μέθη, που τους κατέτρωγε σε όλη την ζωή και των δύο... Η άγνωστη, μυστική, ιδιωτική ζωή ενός επωνύμου αστού, πρωθυπουργού στα πέτρινα μετεμφυλιακά χρόνια. Το αδυσώπητο δίλημμα και ο άσβεστος εσωτερικός πόθος. Ευτυχώς που βρέθηκαν τα γράμματα στην κασέλα... Ωραία η αναφορά στην συλλογική ευθύνη των Γερμανών απ' τον Τόμας Μαν και στο πολιτικό μανιφέστο του Διομήδη για την θεωρία των άκρων... Όταν το ιδιωτικό γίνεται δημόσιο χωρίς να είναι κλειδαρότρυπα, αλλά βαθιά κοινωνικό και πολιτικό."

Αλεξάνδρα Χριστακάκη


"Ομολογώ οτι είχαν πολλά χρόνια να θαμπώσουν τα μάτια μου διαβάζοντας ένα λογοτέχνημα σαν το "Δεν ήταν μέθη"."

Βαγγέλης Ανδρονικάκης

"Το να πω ότι μου άρεσε πολύ δεν αντιστοιχεί με το πώς νιώθω τώρα που έφτασα στις τελευταίες σελίδες. Ένιωσα ότι διάβασα έργο ζωής."

Odile Brehier


"Χτες το βράδυ ξεκίνησα το βιβλίο, είμαι κατενθουσιασμένη με το ταλέντο και αυτή την πένα που μου παίρνει την ανάσα σε κάθε πρόταση. Έφτασα μέχρι σελίδα 69. Και δεν κρατιέμαι!!"

Ιωάννα Τσιγαρίδα


"Πόσο χάρηκα τη δουλεμένη, πλούσια γλώσσα - περίτεχνη και συνάμα άμεση— την φιλόξενη δομή και τον ευρηματικό ρυθμό της αφήγησης, την συναρπαστική, συγκινητική και απίστευτη ιστορία."

Χαρά Ιακωβίδου


"Ειδικά στο τέλος το ρούφηξα. Φοβερή ιστορία. Αγάπη τελείως μυθιστορηματική, μοιάζει σαν να είναι όλο μυθοπλασία. Απίστευτο πως συνδέθηκαν αυτοί οι άνθρωποι και τί πήραν ο ένας από τον άλλον μέσα στα χρόνια που δεν το βρήκαν ποτέ αλλού και το πως τους συνόδευσε στη ζωή τους . Έχω πολλά να λέω . Καταρχήν η γλώσσα. Τι ωραία μεταφρασμένα τα γράμματα της Ελένης! Αλλά και η αφήγηση μεστή και λιτή με στόφα, τί να πω, παλιού μυθιστοριογράφου. Μου άρεσε και η ανατροπή που πήρε η ιστορία. Είχε και σασπένς! Πέρα από το ότι ήταν ιστορικό πρόσωπο ο Διομήδης, έχει από μόνος του αυτός ο έρωτας δική του δύναμη. Διότι υπάρχει τίποτα πιο ουσιαστικό από την ανθρώπινη σύνδεση ; Πάντα μετ´εμποδίων, με τα διλήμματα και δαιμόνια του καθενός και τη μοναξιά και τις συγκρούσεις και τα ανείπωτα και τις προσωπικές φιλοδοξίες και τις κοινωνικές συμβάσεις… Εν τέλει υπάρχει κάτι σε αυτή την ιστορία που αφορά όλους μας."

Αταλάντη Απέργη


"Αχ, καταπληκτικό το βιβλίο. Άρτια γραμμένο, δεν ξεφεύγει τίποτα: ούτε στο ύφος, ούτε στη δομή, ούτε στη σύνταξη. Και ο επίλογος θαυμάσιος (τώρα νιώθω πως μιλάω σαν τον Διομήδη!). Με ταξίδεψε σε Βερολίνο, Αλεξάνδρεια, Αθήνα, Παρίσι, Μπιαρίτζ και αλλά πολλά μέρη, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα και κέντρο έναν επίμονο αισθηματικό δεσμό. Το συστήνω ανεπιφύλακτα."

Αλεξάνδρα Brannigan


"Πήγα στον Ευριπίδη κι αγορασα το τελευταίο αντίτυπο που είχαν. Είναι πραγματικό μαργαριτάρι. Για μένα, που βρίσκω τα αμιγώς ιστορικά βιβλία ελαφρώς βαριά και βαρετά, το βιβλίο είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσω την ιστορία της εποχής εκείνης!" Mαρία Παπαχρυσάνθου

"Το διάβασα απνευστί!! Συμπάθησα τους δυο πρωταγωνιστές από την πρώτη στιγμή! Πολύ ωραίο το γράψιμο."

Τασία Ιακωβίδου

"Πριν λίγο ολοκλήρωσα την ανάγνωση. Δεν θα σταθώ στη καθαρά φιλολογική αξία του βιβλίου όπως το άκρως επιτυχές γλωσσικό δημιούργημα μιας ανεπαίσθητα κομψής δημοτικής που έχει όμως έντονο τον απόηχο της λεπτής επιστολογραφικής καθαρεύουσας που συνηθιζόταν τότε, ή την εξαίρετη οργάνωση του υλικού. Άλλοι καλύτεροι από μένα θα τα αναλύσουν και κυρίως αναδείξουν. Εμένα με γέμισε η βαθειά συναισθηματική πληρότητα του έργου, η υπαρξιακή του στάση, η λεπτή εξέλιξη των ηρώων και πάνω απ’όλα η ερωτική του φιλοσοφία που με αγγίζει προσωπικά. Είναι ένα έργο που θα αφήσω να ζήσει μέσα μου και σιγά σιγά να απελευθερώσει όλη την ομορφιά που τόσο διακριτικά ξεχύνει. Έχω τόσα πολλά να πω και ακόμη περισσότερα να αισθανθώ όσο το αφήνω μέσα μου να με κατακτά. Θα επανέλθω σίγουρα με περισσότερες λεπτομέρειες γιατί είναι ένα βιβλίο που μπορεί να γεννήσει άλλα πολλά κείμενα. Πάνω απ’όλα όμως είναι ένα βιβλίο που θα μπορέσει να συμβάλλει σε μια éducation sentimentale μιας νέας γενιάς που χάνεται στη ψευτιά των κινητών τηλεφώνων και τον εφαρμογών. Θα μιλήσουμε επίσης και για τη πολιτική σημασία του βιβλίου που είναι αδιαχώριστη από την αισθητική και φιλοσοφική." Τέλης Γαβριλιάδης


Ανεκτίμητο!

Λιάνα Μουζάκη67 Προβολές

Comments


bottom of page